Nazad na događaje

Licenciranje kao alat za poslovni uspeh – Predavanje Birgit Weil o pravnom okviru intelektualne svojine

NTP Beograd - O Ugovorima o licenci sa međunarodnim karakterom , govoriće dr Birgit Weil, advokatica iz Švajcarske koja na ovim ugovorima radi sa nekim od najvećih IT kompanija na svetu.

14.09.2023.
Veljka Dugoševića 54, NTP Beograd
Status: REALIZOVAN

PRIJAVE SU BILE OTVORENE U PERIODU:

30.08.2023. - 12.09.2023.

Licenciranje kao alat za poslovni uspeh – Predavanje Birgit Weil o pravnom okviru intelektualne svojine

O događaju

Istražite suštinske elemente licenciranja koje omogućava zaštitu intelektualne svojine u globalnom kontekstu. Kroz analizu konkretnih primera, Birgit će predstaviti ključne elemente, pravne zamke i kako ugovori o licenci osiguravaju prava i obaveze svih uključenih strana.

Neke od tema kojih će se uz aktuelne primere predavanje dotaći:

  • Ugovori o licenci sa međunarodnim karakterom
  • Tehnike pregovaranja oko uslova Ugovora o licenci
  • Arbitražno rešavanje sporova oko licenci sa međunarodnim karakterom

Birgit će održati i 1 na 1 polučasovne konsultacije sa zaintersovanim kompanijama.

Zašto su Ugovori o licenci važni?

Da li ste čuli za Qualcomm?
Ova tehnološka kompanija razvija čipove i tehnologiju za bežične komunikacije, sa velikim brojem patenata ključnih za funkcionisanje mobilnih mreža i uređaja. Kako bi omogućili proizvođačima mobilnih uređaja da koriste njihove tehnologije, Qualcomm licencira svoje tehnologije uz odgovarajuće naknade. To znači da svi proizvođači mobilnih uređaja koji žele da koriste 3G, 4G ili 5G tehnologiju, uključujući kompanije poput Samsung  ili Apple-a, moraju da plate naknadu Qualcomm-u za korišćenje njihovih patenata.

To kompaniji omogućava da ostvaruje prihode od proizvođača mobilnih uređaja širom sveta, zasnivajući svoj poslovni model na licenciranju tehnologija koje poboljšavaju vrednost proizvoda drugih kompanija.

Ko je Birgit Weil?

Dr Birgit Weil od 2005. godine radi u oblasti prava intelektualne svojine u advokatskim kancelarijama i inhouse u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Savetuje pojedince, male i velike kompanije o pitanjima koja se odnose na zaštitu, odbranu i licenciranje prava intelektualne svojine, posebno žigova, dizajna, oznaka porekla i autorskih prava. U arbitražnim procesima u zakonu o licenciranju, ona deluje kao predstavnik stranke i/ili je imenovana za arbitra prema ICC Rules, DIS Rules, Swiss Rules, CAS Rules  i ad hoc rules.

Već nekoliko godina, Birgit je predavač na švajcarskim univerzitetima primenjenih nauka u Grizonu, Cirihu i Bernu u oblasti prava intelektualne svojine, posebno licenciranja. Šefica je i programa CAS Intellectual Property Paralegal u ZHAW (Zurich University of Applied Sciences). Primljena u švajcarsku i nemačku advokatsku komoru i arbitar je WIPO (World Intelectual Property Organization).

Ovo predavanje NTP Beograd organizuje u saradnji sa Švajcarskim institutom za zaštitu intelektualne svojine (Swiss IPI) u okviru projekta „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“ koji NTP Beograd sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske.

Kome je namenjen?

Svima koji žele da saznaju nešto više ugovorima o licenciranju.

Organizator

NTP Beograd

Naučno-tehnološki park Beograd pruža podršku startap timovima i kompanijama, kao i rastućim visokotehnološkim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

Saznaj više