Vodič za ESOP strukture u Republici Srbiji

Vodič za ESOP strukture u Republici Srbiji

Posao motivisanja kadrova predstavlja jedan od ključnih zadataka od čije uspešne realizacije zavisi ishod poslovnog poduhvata i sudbina startap kompanije. Motivisati kvalitetnog čoveka da bude maksimalno fokusiran na zadatak, motivisati ga ostane deo tima i kada mu se na drugoj strani nude na izgled povoljniji uslovi predstavlja veliki izazov u današnjem poslovnom okruženju.

U okvire domaće regulative početkom 2020. godine uveden je novi institut „Finansijski instrument – pravo na sticanje udela“ kojim je regulisan institucionalni okvir kroz koji zaposleni i poslodavci mogu regulisati svoje međusobne odnose u vezi sa sticanjem udela u kompaniji od strane zaposlenog, a da se vrednost koju ostvaruje zaposleni ne smatra zaradom iz radnog odnosa, već kao participacija u kapitalnoj investiciji.

Navedeni institut praktično uvodi tzv. ESOP i vesting strukture u domaće zakonodavstvo.
ESOP (skr. eng. Employee Stock Ownership Plan), predstavlja vrstu ugovorenog plana beneficija zaposlenih koji omogućava zaposlenima da pod određenim uslovima steknu vlasništvo u kompaniji po beneficiranim uslovima i tako ostvare značajnu zaradu. Vesting takođe predstavlja srodan pojam kojim se označava različite strukture ESOP aranžmana.

Vodič za ESOP​ objavljen je u​ saradnji Inicijative Digitalna Srbija i projekta „Srbija Inovira”, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub. Vodič je namenjen srpskim startapima i kompanijama kako bi im olakšao korišćenje domaćeg ESOP rešenja.

Pogledaj vodič

Vrati se na kategoriju