Nazad na programe

EBRD Star Venture

EBRD - Poziv za prijave za EBRD-ov Star Venture Program na Zapadnom Balkanu

Status: REALIZOVAN/ZATVOREN

PRIJAVE SU BILE OTVORENE U PERIODU:

30.05.2022. - 25.06.2022.

EBRD Star Venture

O programu

EBRD-ov program Star Venture je osmišljen da identifikuje i pomogne startapima sa visokim potencijalom, pružajući im stručnost svetskih razmera i pomažući im da razviju svoj potencijal i ubrzaju rast.

Pokrenut na Zapadnom Balkanu 2019. godine, program je uspostavio snažnu saradnju sa odabranim regionalnim akceleratorima i lokalnim savetnicima kako bi unapredio početni ekosistem. Do sada je program podržao 25 startap kompanija sa visokim potencijalom i 11 regionalnih partnerskih akceleratora. Program vodi EBRD, a finansira ga Luksemburg preko EBRD Small Business Impact Fund (drugi donatori uključuju Italiju, Japan, Koreju, Norvešku, Švedsku, Švajcarsku, TajvanBusiness – EBRD tehničku saradnju i SAD) i EU Fond za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana (WB EDIF).

Prve tri generacije startap šampiona programa na Zapadnom Balkanu uspešno su krenule u niz aktivnosti.

Startapi imaju koristi od programa u smislu internacionalizacije njihovog poslovanja, direktne i konkretne podrške razvoju poslovanja, mogućnosti umrežavanja sa svetski poznatim ekspertskim i investicionim krugovima, kao i pristup radionicama za dijagnostiku poslovanja koje vodi Institut Kembridž univerziteta za Manufacturing(IfM) i mentorsku platformu preko koje imaju priliku da sarađuju sa istaknutim poslovnim liderima iz Kalifornije, Zapadne Evrope, Skandinavije i regiona Zapadnog Balkana.

U toku je četvrti poziv za prijavu startapa.

Kome je namenjen?

Program Star Venture želi da podrži inovativne startape sa velikim potencijalom, orijentisanim na rast, koji pokazuju snagu i potencijal za brzo povećanje i privlačenje finansija. Program traži registrovana privatna preduzeća koja ispunjavaju sledeće kriterijume:

  • Provereno inovativno rešenje zasnovano na tehnologiji ili inovativni poslovni model
  • Velika tržišna prilika
  • Jaka konkurentska prednost
  • Značajno povećan prihod u roku od 3 godine poslovanja

Organizator

EBRD

Osnovana nakon hladnog rata da bi olakšala tranziciju ka konkurentnim, dobro upravljanim i otpornim tržišnim privredama, Evropska banka za obnovu i razvoj  (EBRD) neguje konkurentan i otporan privatni sektor i stavlja male biznise u srce svog mandata. MSP su od suštinskog značaja za ekonomski napredak regiona u kojima radi EBRD. Među ključnim intervencijama EBRD-a za podršku malim preduzećima je program Star Venture. Osnovan 2018. radeći sa čitavim startap ekosistemom, Star Venture cilja na kompanije sa visokim potencijalom u ranoj fazi sa prilagođenim savetovanjem i finansiranjem osmišljenim da ih odvede na sledeći nivo rasta.

Saznaj više