Šta je valuacija?

Po uvidu u finansijske izveštaje, operativne i pravne informacije kompanije, kao i trenutno stanje u sektoru u kojem startap obavlja delatnost, investitor će samostalno ili uz pomoć savetnika razviti vrednovanje kapitala kompanije (valuaciju) primenom neke od često korišćenih i opšteprihvaćenih metoda. Vrednovanje kapitala kompanije izuzetno je važno, jer predstavlja osnovu za pregovore oko uslova realizacije investicije.

Pored opšteprihvaćenih metoda u poslovnom svetu,, razvili su se alternativni načini vrednovanja kompanija u ranim fazama razvoja, i uglavnom su zasnovane na subjektivnoj percepciji investitora o kvalitetu tima i skalabilnosti proizvoda koji je kompanija razvila.

Izbor metode valuacije direktno zavisi od faze razvoja u kojoj se kompanija nalazi, imajući u vidu da su podaci neophodni za valuaciju prilično limitirani za kompanije u prvim fazama razvoja, a generatori vrednosti se bitno razlikuju u zavisnosti od faze razvoja.

U ovom segmentu možete pronaći informacije o nekim metodama određivanja valuacije, a više informacija o ovom pitanju, možete pronaći na linku OVDE.

Vrati se na kategoriju