Koje su prednosti finansiranja kroz konvertibilni zajam?

Startapi se (u inostranstvu) često opredeljuju za finansiranje kroz konvertibilne zajmove zato što su oni, bar u prvom koraku, jednostavniji od drugih modela finansiranja – na primer od direktnog ulaganja u osnovni kapital društva. Naime, prvi korak je zaključivanje ugovora o zajmu, a taj ugovor se ne registruje nigde i predstavlja uobičajen pravni posao. Dodatno, imajući u vidu da većina startapa ne uspe, investitor izbegava situaciju da bude vlasnik u društvu koje na kraju ode u stečaj.

Startap će kroz taj zajam dobiti novac i postati likvidniji, a investitor zna da će u budućnosti tu svoju investiciju pretvoriti u osnovni kapital društva, te da će samim tim imati pravo da učestvuje u budućoj dobiti startapa. To učestvovanje u budućoj dobiti je i cilj investitora, jer startapi po svojoj prirodi mogu da postignu eksponencijalni rast, često na regionalnom / globalnom tržištu.

Jedno od ključnih pitanja prilikom investiranja u privredno društvo koje može da ostvari takav eksponencijalni rast jeste – koliko u stvari vredi udeo u tom društvu? U praksi je na ovo pitanje teško dati odgovor, jer u obzir treba uzeti i potencijalni rast i rizik, stanje u konkretnoj branši, inovativnost samog proizvoda i ostale metrike.

Korišćenje convertible loan modela finansiranja, odnosno konvertibilnog zajma, nudi rešenje za ovaj problem. Naime, konvertibilni zajam se koristi onda kada se očekuje da će startap imati još rundi finansiranja, a da će u tim sledećim rundama investitori imati više informacija i priliku da sprovedu postupak procene vrednosti startapa. Napominjemo da je uobičajeno da zajmodavac ima pravo da učestvuje i u naknadnim rundama investiranja, često i po povoljnijim uslovima.

Kada budući investitori naprave procenu vrednosti i investiraju formira se vrednost njihovih udela, odnosno ukupnog osnovnog kapitala startapa. Pošto konverzijom zajma u kapital zajmodavac stiče taj isti udeo koji su stekli i naknadni investitori, kriterijumi koje su oni koristili prilikom valuacije, odnosno vrednost udela koju su platili, se može iskoristiti za određivanje vrednosti udela koji stiče raniji investitor – davalac konvertibilnog zajma.

Često se startap i zajmodavac dogovore da će zajmodavac imati povlašćen položaj prilikom sticanja udela, odnosno da će dobiti bolju “cenu” udela nego kasniji investitori – što čini da investiranje putem konvertibilnog zajma bude dobar način da se daju povlastice ranim investitorima. Razlog za to je da je davalac konvertibilnog zajma uložio u ranijoj, pa time i rizičnojoj fazi.

Vrati se na kategoriju